Οικοφιλόσοφοι
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

22.900 φορές πάνω από το όριο αμμωνία στο νερό

Πήγαινε κάτω

16032010

Δημοσίευση 

22.900 φορές πάνω από το όριο αμμωνία στο νερό Empty 22.900 φορές πάνω από το όριο αμμωνία στο νερό




Ιδιαίτερα ανησυχητικά μηνύματα, που θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια την επιβίωση του οικοσυστήματός της, εκπέμπει η υπό ανασύσταση λίμνη Κάρλα στη Θεσσαλία. Δύο εβδομάδες μετά την ανίχνευση αμμωνίας στο νερό, σε συγκεντρώσεις μέχρι και 22.900 (!) φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, άρχισαν να ξεβράζονται στις όχθες της τα πρώτα νεκρά ψάρια.

Αναζητώντας την αιτία του φαινομένου, αλλά και την πηγή της ρύπανσης, η νομαρχία Μαγνησίας προχώρησε σε νέες έκτακτες δειγματοληψίες νερού σε τέσσερα σημεία και τα αποτελέσματά τους αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μέγεθος της ρύπανσης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τη χρήση νιτρικών λιπασμάτων στις καλλιέργειες της περιοχής, ούτε από τη λειτουργία ποιμνιοστασίου δίπλα στην κεντρική Τάφρο 1 που τροφοδοτεί τη λίμνη.

«Η Κάρλα τροφοδοτείται με νερό που μεταφέρεται έως και από 30 - 40 χιλιόμετρα μακριά, διασχίζοντας μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου, ενώ στην περιοχή αυτή λειτουργούν και βιομηχανίες. Είναι δύσκολο να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης», είπε στο «Εθνος» η αρμόδια αντινομάρχης Περιβάλλοντος, Νατάσα Οικονόμου.

Σύμφωνα με την ίδια, η εμφάνιση των νεκρών ψαριών δεν μπορεί με απόλυτη ασφάλεια να αποδοθεί στις υψηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας.

«Τα νεκρά ψάρια βρέθηκαν μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή, κοντά στο αντλιοστάσιο, ενώ αν ο θάνατός τους οφειλόταν στην αμμωνία, θα ήταν λογικό να ξεβραστούν σε όλη τη λίμνη», είπε, εκτιμώντας πως ο θάνατος των ψαριών ίσως να οφείλεται στις δυνάμεις που ασκούνται στις αντλίες.

Η νομαρχία Μαγνησίας πραγματοποιεί δειγματοληψίες κάθε μήνα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τόσο εντός της λίμνης όσο και σε σημεία εισόδου του νερού σ’ αυτήν.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων, που έγιναν στα τέλη Φεβρουαρίου, ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς ανιχνεύτηκε αμμωνία σε επίπεδα από 2.500 έως και 22.900 φορές άνω των ορίων: Με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης αμμωνίας (ΝΗ3) τα 0,025 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού (mg/l), ανιχνεύτηκαν 2,65mg/l στο νέο θυρόφραγμα της Τάφρου 1, 4,4mg/l στην είσοδο του αντλιοστασίου και 5,75mg/l στη γέφυρα του Στεφανοβίκειου, ενώ στο δείγμα που λήφθηκε από το εσωτερικό της λίμνης η συγκέντρωση ήταν 0,65mg/l.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Έθνος 16-03-2010
Υπατία
Υπατία
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Αριθμός μηνυμάτων : 124
Ημερομηνία εγγραφής : 30/01/2010

https://oikofilosofoi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο: reddit
- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης